Украйна е потопила поредния руски кораб

2 фев. 2024, 12:48
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Украинското военно разузнаване заяви, че Украйна е потопила руски военен кораб в близост до бреговете на Крим. Корабът „Ивановец“ е понесъл множество удари, преди да потъне.

Кадри от нощта срещу четвъртък показват морски дронове, които се движат към кораба, след което се блъскат в него и избухват, причинявайки сериозни щети. На края на видеото, корабът потъва.

Кремъл все още няма коментар по темата.

Това е поредната атака над руския черноморски флот, което има както стратегическо, така и символично значение, особено за руските сили, които с е намират в незаконно анексирания Крим.

Украйна заявява неколкократно, че ударите по Крим и руските кораби целят да изолират полуострова и да затруднят военните операции на Русия срещу украинската територия.

Най-забележима беше атаката на кораба „Москва“ през април 2022 г., което принуди Русия да промени стратегията си в Черно море. Именно това е крайцерът, бомбардирал Змийския остров в началото на войната, на който украинските войници пожелаха да иде…някъде и превърнаха израза в международен символ на украинската сила.

Ударът над „Ивановец“ следва масивна атака над Крим, част от усилията за „прочистване на Крим от руското присъствие“ както беше наречено от Украйна.

Русия е загубила десетки кораби от началото на войната, като освен изцяло потопени, има и множество повредени.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари