Може би са открили самолета на Амилия Еърхарт

31 ян. 2024, 12:50
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Тони Ромео, бивш служител на американските военновъздушни сили и настоящ морски изследовател смята, че може би е намерил останките на самолета на Амилия Еърхарт, легендарният пилот-жена, който потъва преди почти 90 години в Тихия океан и до днес никой не знае къде е.

За откритието са използвани данни от дълбоководен сонар. С надежда да разкрие десетилетната мистерия,  Ромео планира и финансира експедиция по-късно през годината, която да установи със сигурност дали това са останките на самолета ѝ – нещо, в което се проваля експедицията от 1937 г., организирана от САЩ.

„Тя е най-известният безследно изчезнал човек в Америка, нали? Докато не я немарим, винаги ще има някой да я търси.“ казва Ромео. „Ако можем да помогнем да се сложи завършек на историята и да приберем Амилия вкъщи, ще съм много развълнуван.“ казва той.

Амилия Еърхарт е американски авиатор, първата жена и вторият човек в света летял соло и без междинно кацане през Атлантика. Това става през 1932 г., 5 години след като Чарлс Линдбърг успява да осъществи първия такъв полет. През 1937 г., Амилия и навигаторът ѝ Фред Нуунан предприемат опит за околосветски полет, като излитат от Калифорния. Самолетът им изчезва някъде в Пасифика и досегашните опити да се установи къде или какво точно е станало, са неуспешни.

Ромео управляват компания за морски експедиции Дийп Сий Вижън и смята, че са открили самолета на Еърхарт на около 5 хиляди метра дълбочина, на дъното на океана на 160 километра от Хавай, в посока Австралия.

Сонарни изображения, записани от дълбоководен дрон показват структура с форма на самолет на дъното, като са излепвани над 13 хиляди квадратни километр в търсене.

Според Ромео, формата на открития самолет съвпада с модела, който Еърхард пилотира – Локхийд Електра, модел 10, а изображенията ясно показват отличителните му белези – двойни стабилизатори на опашката.

Ромео предполага, че Еърхарт вероятно не е имала повече гориво и е кацнала на повърхността, след което самолетът е потънал и до днес още е непокътнат на дъното.

„Първата стъпка е да потвърдим, че е така.“ казва той. „Следващата би била, ако е възможно, да го извадим на повърхността и да го възстановим.“

 

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари