Коя е най-богатата страна в света

1 юли 2024, 10:40
Dublin city
 Автор: AleksM
Прочетена:

Освен БВП на нацията, има и други фактори, които могат да се използват за оценка на богатството, на една страна. Разделянето на богатите от бедните надхвърля покупателната способност, точно както социалната класа, към която принадлежи всеки човек, варира в зависимост от територията, на която се намира. Това твърди финансовото списание Global Finance в проучване, което класира най-богатите страни в света, като на върха на класацията не е нито САЩ, нито Люксембург.

Global Finance съставя списък на най-богатите страни в света на годишна база, като в последния списък за 2023 г. класира 193 нации. „Ако просто вземем предвид брутния вътрешен продукт на една нация, сумата от всички стоки и услуги, произведени от една страна за една година, тогава ще трябва да заключим, че най-богатите нации са точно тези с най-висок БВП: Съединените Щати, Китай, Япония, Германия“, обяснява изданието, като добавя, че „проблемът с вземането само на БВП като референция е, че той не измерва разпределението на богатството“.

Както предполагат те, по-точното представяне на условията на живот на хората започва с разделянето на БВП на нацията, на броя на хората, живеещи там. „БВП на глава от населението и неговият темп на растеж ни казват много повече за социалното богатство, което е потенциално достъпно за всеки човек и дали това богатство се увеличава или намалява с времето“, обясняват те в доклада.

Защо Ирландия е най-богатата страна в света ?

Ето как расте икономиката на този „данъчен рай за мултинационални компании“. Ирландия се оказва на първо място, пред Катар, Люксембург, САЩ и Швейцария. Въпреки че дългът на глава от населението в Дъблин е един от най-високите в света, той е на четвърто място според класацията на страните по БВП.

Проучването обяснява, че Ирландия „е един от най-големите корпоративни данъчни убежища в света, който облагодетелства мултинационалните компании много повече от средния ирландец“. По същия начин BBC обяснява, че увеличението на мултинационалните компании в Ирландия се дължи на нейната „ниска ставка на корпоративния данък“, която в момента е 12,5%.

Докато държавният дълг на Ирландия е по-нисък след пандемичната криза, силният растеж на страната попречи на Европейския съюз да навлезе в рецесия, в края на 2022 г. Тези мултинационални компании представляват около 56% от общата добавена стойност към ирландската икономика, през 2022 г., спрямо 53% през 2021 г., според данни на Централната статистическа служба.

Някои икономисти посочват пред британските медии, че фирмите изкривяват реалните цифри на ирландската икономика, което поставя под съмнение предишния доклад на Global Finance. В допълнение, други показатели биха отразявали, че икономическата мощ на „Келтския тигър“ е много по-ниска, отколкото показват тези данни. Това, което е сигурно, е, че Ирландия планира да приведе минималната ставка ,на корпоративния данък, към глобалния стандарт от 15% през 2024 г. Това може да промени статистиката и да създаде малко по-реалистични данни, където ще се види колко силна е ирландската икономика.

Междувременно Люксембург ще бъде втората най-богата страна, следвана от Сингапур и Катар. Макао и Обединените арабски емирства фигурират в класацията на този доклад преди Швейцария, докато Норвегия, САЩ и Сан Марино затварят топ 10 на най-богатите страни в света, според Global Finance.

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари