Купуваме оръжия за Украйна с парите на Русия

17 мар. 2024, 13:40
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Европа ще използва печалбите от замразените руски активи, за да закупи оръжия и боеприпаси за Украйна. Това каза германския канцлер Олаф Шолц на пресконференция в Берлин, заедно с френския президент Макрон и полския премиер Доналд Туск.

Туск потвърди, че подкрепата за Украйна е непоколебима, а „някои зловредни слухове за различия в позициите на европейските столици са много силно преувеличени“, имайки предвид нарастващата руска пропаганда в Европа.

В условията, в които американския Конгрес бави одобрението на помощта за Украйна, Европа трябва да поеме инициативата, смятат лидерите.

Шолц каза, че лидерите са единодушни, че са нужни още оръжия за Украйна, които могат да се закупят, но е нужно и увеличаване на производството от страна на партньорите на Украйна.

„Ще използваме печалбите от руските активи, замразени от Европа, за да подпомогнем финансово покупката на оръжия за Украйна.“ каза Шолц.

През миналите месеци бяха предприети стъпки, които да позволят използване на печалбите, които генерират замразените активи, без това да влияе върху самите активи. Директното им отнемане ще предизвика както съществени дебати относно законността на такова действие, така и притесненията на всички, които имат активи, достъпни за ЕК.

Шолц също обяви, че лидерите са се съгласили, че коалицията за комуникация с украинската отбрана, която се състои от около 50 страни, ще предостави далекобойна артилерия на Киев.

Очаква се подробностите да бъдат уговорени на среща между министрите на отбраната на ЕС в следващите седмици.

Френският президент Макрон отново обърна внимание, че е заплашена сигурността на цяла Европа и, че Русия „не може да спечели тази война“

Очаква се и увеличена подкрепа за Молдова, поради опитите на Русия да дестабилизира страната.

 

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари