Вице-то на Тръмп не смята да го подкрепи за втори мандат

16 мар. 2024, 12:19
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Бившият вицепрезидент Майк Пенс каза, че не смята да подкрепи Доналд Тръмп на предстоящите избори и няма да гласува за него.

„Не трябва да е изненада, че не подкрепям Доналд Тръмп тази година.“ каза Пенс в интервю с любимия на Тръмп канал „Фокс Нюс“. Пенс искаше да се състезава с Тръмп за партийна номинация, но се отказа преди гласуването.

Бившият вицепрезидент е поредният висш служител от администрацията на Тръмп, който отказва да подкрепи бившия си шеф за завръщане в овалния офис.

Това решение също отразява и промяната на Майк Пенс, след събитията от 6 януари 2021 г., когато Тръмп се опита да задържи властта, въпреки загубата на изборите. Тогава Тръмп настояваше вицепрезидентът да използва „правата си“ и да принуди Конгреса да отхвърли изборния резултат. Действие, което е както незаконно и не влиза в правомощията на нито едно официално лице, така и неморално – след отказа на Пенс да наруши закона, той трябваше да бъде евакуиран, защото тълпата, събрала се пред Капитолия и подкрепяна от Тръмп, скандираше „Обесете Майк Пенс.“

Въпреки че е заявявал подкрепата си за кандидатурата на Тръмп по време на процеса на номинации, сега Пенс ясно каза, че няма да гласува за него.

„Смятам, че всеки, който постави себе си над Конституцията, никога не трябва да бъде президент на САЩ и всеки, който иска от друг да го постави над Конституцията, никога повече не трябва да бъде президент на САЩ.“ каза Пенс в началото на кампанията.

Той неколкократно обръща внимание на партийната политика да се бави помощта за Украйна, наричайки го отговор на „популистката песен на русалките“, която прокарват Тръмп и съюзниците му.

Според него, Тръмп се е отметнал от целите, с които пое Белия Дом при миналия мандат, като намаляване на външния дълг и е променил вижданията си относно светостта на човешкия живот. Той също е променил и твърдото си отношение към Китай, отхвърляйки опита за забрана на китайката мрежа „ТикТок“, за която се счита, че може да предоставя данни за американски граждани директно на китайското правителство.

Пенс не казва за кого ще гласува, но със сигурност няма да е демократ.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари