Лидерите на Полша и Германия обсъждат сигурността на Европа

3 юли 2024, 18:55
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Лидерите на Полша и Германия се срещнаха, за да стартират дискусия по двустранните си взаимоотношения, която беше прекъсната при предишното правителство на Полша, както и да обсъдят ролята на страните си в сигурността на Европа във все по-несигурното бъдеще.

Германският Канцлер Олаф Шолц, заедно с 12 души официални лица, включително и министърът на отбраната, Борис Писториус, пътуваха до Варшава за срещата.

„Имаме много ясно съобщение: Германия и Полша са добри съседи, близки партньори и надеждни приятели. И ние искаме да създадем нова динамика за сътрудничество.“ каза Шолц по време на общата пресконференция с полския премиер Доналд Туск.

Двамата лидери подсилват връзките между страните си в условията на увеличаваща се подкрепа за крайно-десните евроскептици и предстоящия втори тур на изненадващите избори във Франция, които също се очаква да бъдат спечелени от крайно-дясна партия.

Въпреки това, двамата са убедени, че ползотворното им сътрудничество с Франция ще продължи независимо от резултата на изборите.

Последните двустранни консултации между двете страни бяха през 2018 г., след което правителство на Полша, което беше на власт до миналата година, прие по-ограничена политика спрямо Берлин и обвини Германия, че влияе твърде много на процеса на взимане на решения в ЕС.

Правителството на Туск, което започна работа през миналия декември, предприе мерки за подобряване на отношенията, които са от изключително значение за цяла Европа в условията на войната на Русия в Украйна, както и засилващата се миграция от Близкия изток и Африка, резултат, според някои, от руската хибридна война.

Според Туск, сигурността на Полша и на Европа са приоритет на страната, а сътрудничеството с Германия в тази област е от изключително значение.

Германия ще подпомогне охраната на източната граница на Полша чрез инвестиции в инфраструктурни проекти, а Шолц обеща да подпомогне жертвите на немската окупация на Полша от Втората световна война.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари