Измененията на климата направиха опасността от цунами в Испания реалност

4 юли 2024, 10:45
tsunami wave
 Автор: AleksM
Прочетена:

Средиземноморието е все по-застрашено от цунами. Всъщност има учени, които предполагат, че ще достигне Испания по-рано, в резултат на изменението на климата.

Според проучване на „Вероятност за цунами в Средиземно море“, Алборанско море е една от зоните с най-висока сеизмична активност в страната и тъй като се свързва със Средиземно море, е възможно да причини цунами, от Валенсия до Малага, преминавайки през Балеарските острови. Близо до остров Алборан има морски разлом, наречен Авероес. Това е структура с много различни размери и активност и с различен капацитет за генериране на земетресения. Всъщност вълните, причинени от този разлом, могат да достигнат до шест метра височина и ще отнеме между 21 и 35 минути, за да достигнат брега. Цунами, генерирано близо до нос Сан Висенте, ще отнеме 40 минути, за да стигне до Кадис. По-отдалечените цунамита, като тези, произхождащи от Южна Италия или Азорските острови, биха отнели повече време, за да засегнат испанските брегове.

Атлантическото крайбрежие на страната, известно като Mare Nostrum, т.е. където се намират Кадис и Уелва, също има голяма вероятност да се сблъска с феномен с тези характеристики.

Междуправителствената комисия за океаните вече предупреждава, за вероятност от цунами над един метър височина от страната на Средиземно море. Това ще се случи през следващите 30 години със 100% вероятност. От страна на Кадис вероятността е по-ниска (10% през следващите 50 години).

Държавният план за гражданска защита срещу риска от цунами в Испания е приложен за справяне със заплахата от цунами, в крайбрежните райони на страната. Този план включва система за ранно предупреждение, която позволява бързо идентифициране и уведомяване за подводни земетресения, осигурявайки ефективна и навременна реакция от властите и населението.

Освен това планът оценява и класифицира различните крайбрежни зони според тяхната уязвимост, като идентифицира крайбрежието на Кантабрия като по-малко рисково, а Канарските острови и западния склон на Андалусия като зони с по-голям риск, където могат да се образуват вълни до 8 метра.

 

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари