САЩ повиши нивото на тревога във военните си бази в Европа

2 юли 2024, 17:10
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Американската армия повишава нивото на тревога в базите си в Европа, на основание комбинация от заплахи за сигурността. В изявление на Командването за Европа се казва, че това е нужно поради „различни фактори, които играят роля за безопасността на американската военна общност в чужбина.“

Нивото на тревога се увеличава до Чарли, което в второто най-високо от пет възможни – Нормално, Алфа, Браво, Чарли, Делта. За това решение допринася комбинация от събития в Европа, като изборите във Франция и Великобритания, както и наближаващите Олимпийски игри и други големи спортни събития, заедно с войната в Украйна и войната в Газа. Според официални лица, няма посочена една-единствена конкретна причина за това.

От Пентагона не пожелаха да кажат дали базите в Близкия изток, Африка или другаде също са с повишено ниво на тревога, но за някои от тях, като например тези в Близкия изток, отдавна се знае, че поддържат по-високо ниво на тревога.

Нивото Чарли се въвежда „когато има инцидент, или е получена информация, според която е възможна форма на терористичен акт или действие срещу служители или съоръжения“. Най-високото ниво, Делта, се въвежда когато има терористична атака или информацията предполага, че е много вероятно да има терористичен акт срещу личност или локация.

Повишаването на нивото означава, че ще бъдат предприети допълнителни мерки за сигурност в базите на САЩ, но всеки командир ще определя сам какви да бъдат тези мерки. Военнослужещите и техните семейства, които живеят там, също ще трябва да са с повишено внимание и да се опитват да не се набиват на очи.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари