Microsoft и OpenAI планират да изградят суперкомпютър с изкуствен интелект

16 апр. 2024, 11:16
,
the OpenAI and Microsoft logos
 Автор: AleksM
Прочетена:

Задава се нещо грандиозно. Технологиите се развиват стремглаво и големите компании искат да диктуват тенденциите. Възможно ли е създаването на суперкомпютър, с изкуствен интелект? Стойността на този грандиозен проект е 100 милиарда долара. Целта е да се създаде център за данни, който да се справя с разширените задачи на бързо развиващите се способности, на изкуствения интелект.

Stargate

Microsoft и OpenAI работят върху проект за център за данни, който може да струва до 100 милиарда долара и включва суперкомпютър с изкуствен интелект. Той се казва „Stargate“, който трябва да бъде пуснат през 2028 г. Бързото развитие на технологията за генеративен изкуствен интелект, доведе до стремително нарастващо търсене на центрове, за данни с изкуствен интелект. Те трябва да бъдат способни да се справят с по-сложни задачи, от традиционните центрове за данни.

Microsoft вероятно ще финансира проекта, който се очаква да бъде 100 пъти по-скъп от някои от най-големите съществуващи центрове за данни. Предложеният базиран в САЩ суперкомпютър ще бъде фаворитът за победител, защото ще бъде най-големият от поредицата. Целта на компаниите е да постоят всички, през следващите шест години.

Петте фази на суперкомпютрите

Altman и Microsoft са разпределили суперкомпютрите в пет фази, като Stargate е петата фаза. Microsoft работи върху по-малък суперкомпютър, от четвърта фаза за OpenAI, който ще бъде пуснат около 2026 г. Microsoft и OpenAI са в средата на третата фаза от петфазния план, като значителна част от разходите за следващите две фази включват, придобиването на необходимите AI чипове.

AI чиповете

AI чиповете често се продават на високи цени. Изпълнителният директор на компанията за чипове Nvidia Дженсън Хуанг каза пред CNBC по-рано през март, че най-новият чип, с изкуствен интелект „Blackwell“ B200 ще бъде на цена между 30 000 и 40 000 долара. Microsoft също обяви дуо специално проектирани изчислителни чипове през ноември, миналата година.

Новият проект ще бъде проектиран да работи с чипове от различни доставчици. Компанията винаги знае как да планира следващото поколение инфраструктурни иновации, необходими, за да продължат да прокарват границата на възможностите на AI. Разходите за проекта може да надхвърлят 115 милиарда долара, повече от три пъти повече от разходите на Microsoft миналата година. Които им бяха необходими за капиталови разходи за сървъри, сгради и друго оборудване.

В близко бъдеще ни очакват още много нови и грандиозни проекти, които със сигурност ще променят човешкото ежедневие. Въпрос на време е да разберем, до къде и как ще се развият възможностите на AI.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари