Олимпийският огън със символична първа спирка в Гърция

15 апр. 2024, 14:56
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Преди да стигне Париж, където през лятото ще се проведат Олимпийските игри, Олимпийският огън ще тръгне от Гърция и древната локация на игрите, където се издига доста по-нов монумент. Той е поставен там в памет на барон Пиер де Кубертин, двигател на завръщането на Олимпийските игри в модерния свят преди повече от сто години. Той е и начело на Олимпийския комитет, който опредя Париж за домакин на игрите преди точно 100 години – вторият път, когато игрите са провеждани там.

Във вторник, Олимпийският огън ще гори в древна Олимпия, а първа спирка по пътя към Париж ще бъде мемориала на Барон де Кубертин.

Това се случва по време на всяка церемония по палене на Олимпийския огън, но тазгодишният случай е по-специален, тъй като  Кубертин е французин.

„Отдаваме почит на паметника на Кубертин всеки път…огънят отива първо там.“ каза Спирос Капралос, лидер на Гръцкия Олимпийски комитет.

„Сега, 2800 години след първите Олимпийски игри, сме щастливи да се завърнем в Париж, родното място на Пиер де Кубертин“

Усилията на френския аристократ, вдъхновени от древните игри и желанието му да създаде култура на спорт сред съгражданите си, водят до „рестарт“ на Олимпийските игри през 1896 г. в Атина, а седалката, на която седи Кубертин на стадиона тогава, е запазена и името му е гравирано на нея.

Той умира през 1937 г. и е погребан в Лозана, Швейцария, но преди да почине, дава последни инструкции: сърцето му да бъде преместено във вътрешността на паметника, издигнат в негова чест само десет години по-рано. Желанието му е осъществено.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари