Мисията NEOWISE на НАСА

8 апр. 2024, 18:10
NEOWISE is orbiting planet earth
 Автор: AleksM
Прочетена:

Чували ли сте за инфрачервеният, космически телескоп на НАСА? Ако не сте, значи ще ви бъде интересно. Той продължава своето дългосрочно изследване на Вселената и създава уникален ресурс, за бъдещите астрономи и техните нови открития.

Мисията NEOWISE

Мисията на НАСА има за цел да улови как небесните обекти се променят, за дълги периоди. Астрономията във времевата област може да помогне на учените да видят, как далечните звезди променят яркостта си. Да наблюдават далечни черни дупки, докато консумират материя. NEOWISE има специален фокус върху телата около нашата планета. Произвежда инфрачервено проучване във времеви домейн, използвано за планетарната наука, с особен акцент върху астероидите и кометите. Получената информация привлича топ учените на планетата.

Съкратено от Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer, NEOWISE е ключов компонент от стратегията за планетарна защита на НАСА. И помага на агенцията да прецизира орбитите на астероиди и комети, като същевременно оценява техния размер. Един такъв пример е потенциално опасният астероид Апофис, който ще се приближи близо до нашата планета през 2029 г.

Чрез многократно наблюдение на небето от своето местоположение в ниска околоземна орбита, NEOWISE направи 1,45 милиона инфрачервени измервания на над 44 000 обекта на слънчевата система. Това включва повече от 3000 NEO, 215 от които са открити от космическия телескоп. Двадесет и пет от тях са комети, включително известната комета NEOWISE.

Космическият телескоп проследява обекти, които могат да представляват опасност за Земята в бъдеще. Данните, които NEOWISE генерира се използват безплатно от научната общност. Мисията изпраща данни три пъти на ден до мрежата на сателитната система, за проследяване и предаване на данни (TDRSS). След това ги доставя на IPAC, изследователски център за астрономически данни в Caltech в Пасадена, Калифорния.

IPAC

IPAC обработва необработените данни, в напълно калибрирани изображения, които са достъпни онлайн. Той също така генерира откритията на NEO, изпращайки ги до Центъра за малки планети. Това е международно призната клирингова къща за измервания на позицията на телата на слънчевата система. Чрез търсене на множество изображения на една и съща част от небето, по различно време, учените улавят движенията на отделни астероиди и комети.

Така се идентифицират специфични инфрачервени източници, в небето, с точно определени позиции и яркост, които позволяват да се правят открития. Никои не в виждал тези данни преди това и дават възможност за истинско проучване. Кои са другите предимства на IPAC?

Ще произвежда продукти за данни за NEO Surveyor на НАСА, който е насочен за изстрелване не по-рано от 2027 г. Управляван от JPL, с Mainzer, който служи като главен изследовател. Следващото поколение космически телескоп за изследване, ще търси някои от най-трудните за намиране близки до Земята обекти. Като тъмни астероиди и комети, които не отразяват много видима светлина, но светят по-ярко в инфрачервена светлина.

Две мисии, един космически кораб

Космическият кораб NEOWISE стартира през 2009 г., но като различна мисия и с различно име: Wide-field Infrared Survey Explorer или WISE, който си постави за цел да изследва цялото небе. Като инфрачервен телескоп WISE изучава далечни галактики. Сравнително хладни звезди, червени джуджета, експлодиращи бели джуджета и отделящи газове комети, както и NEO. Инфрачервеният телескоп изисква криогенна охлаждаща течност, за да предотврати прекъсването на наблюденията на топлината на космическия кораб. След като охлаждащата течност на телескопа WISE свърши и вече не можеше да наблюдава най-студените обекти във Вселената, НАСА постави космическия кораб в хибернация през 2011 г. Но тъй като телескопът все още можеше да открие инфрачервеното сияние на комети и астероиди, докато се нагряват от Слънцето, мисията беше стартирана отново през 2014 г. Преименувана на NEOWISE, удължавайки живота на космически кораб, който първоначално беше планиран за по-малко от година работа.

Слънчевата активност кара NEOWISE да излезе от орбита и се очаква космическият кораб да падне достатъчно ниско в земната атмосфера, че в крайна сметка да стане неизползваем. Той не е построен с възможност да достигане по-високи орбити. Kосмическият кораб естествено ще падне толкова ниско в атмосферата, че ще стане неизползваем и ще изгори напълно в месеците след извеждането от експлоатация. Кога точно, зависи от активността на Слънцето.

Мисията NEOWISE и NEO Surveyor

Създадени са, за да подкрепят целите и стратегии на Службата за координация на планетарната отбрана (PDCO) на НАСА. Закон на НАСА от 2005 г. задължава НАСА да открие и характеризира най-малко 90% от близките до Земята обекти, с диаметър над 140 метра. Kоито се намират в рамките на 48 милиона километра, от орбитата на нашата планета. Обекти с такъв размер могат да причинят значителни регионални щети, ако засегнат Земята.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари