2000 жени осъдиха правителството на Швейцария

9 апр. 2024, 17:08
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отсъди в полза на група дами от Швейцария, според които, правителството не полага адекватни усилия, за да се справи с последиците от климатичните изменения и това ги поставя в риск от смърт поради горещи вълни.

Случаят е внесен от над 2000 дами и поставя прецедент в Европа, а и не само, за начинът, по който съдът би се справял с нарастващите правни въпроси, касаещи климата и човешките права.

Според съда, швейцарското правителство е нарушило правата на личен и семеен живот на ищците, като не е успяло  да въведе политики за справяне с климатичните изменения.

„Това включва и провал в изчислението, чрез въглеродни емисии или по друг начин, на това колко емисии парникови газове може да отделя страната.“ Казва президентът на ЕСПЧ.

Швейцарското правителство не се справя и с намаляването на емисиите, спрямо целите, които си поставя като не извършва никакви действия, които да подсигурят изпълняването на целите.

Според граждански групи, решението на съда поставя началото на нова глава в правните казуси, свързан с климата.

„Отсъждането по отношение на Швейцария поставя правен прецедент, който да служи като шаблон за това как успешно да осъдиш правителството си при провал в областта на политиките по климата.“ казват юристи от групата „Авааз“.

Съдът отхвърля два подобни случая преди този, отправени от няколко португалски младежи срещу 32 европейски правителства и от бивш кмет на френски град, срещу правителството на Франция.

Присъдата на ЕСПЧ не може да бъде обжалвана и ще накара правителството на Швейцария да предприеме повече мерки за намаляване на емисиите и обновяване на целите, така че да са в съответствие с Парижкото споразумение.

Делото е разгледано от 17 съдии в Страсбург и е част от засилваща се тенденция за използване на климата срещу правителствата, на основата на човешките права и тяхното опазване.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари