На кафе с прасе – новото забавление на Япония

30 ян. 2024, 13:23
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

След като  заведенията, в които се допускат домашни любимци станаха популярни, в Япония се разпространява и друго забавление – Мипиг кафе, верига заведения, предлага  на гостите си компанията на прасе.

Прасетата, които обикалят свобода из заведението и посетителите могат да ги гушкат, са миниатюрна порода, не по-големи от куче от породата корги. Те са тихи, макар понякога да грухтят, умни са и подлежат на обучение, както и са свикнали с хора и обичат вниманието и компанията. Прасетата са и чисти, имат хигиенни навици и изобщо не миришат, както много хора си представят.

Посещението на някое от общо 10 такива заведения в Япония струва 15 долара за първия половин час, а според гостите и почитателите на това забавление, всяко прасе е уникално – някои са по-внимателни, други са по-упорити, а преживяването е приятно и зареждащо.

Първото заведение Мипиг Кафе отваря врати през 2019 г., а компанията не влага много пари в рекламен бюджет – социалните медии вършат добра работа за разпространение на концепцията, която Мипиг Кафе промотира: приятно прекарване с екзотичен и забавен любимец. Веригата предлага и малки прасенца за продажба като домашни любимци на цена около 1300 долара, както и храна за тях.

Досега има над 1000 броя „задомени“ прасенца.

Прасетата са само едни от животинките, използвани като компания в заведения в Япония. Използват се и таралежи, сови, птици и змии, което предизвиква критики от страна на защитници на животните.

„Вероятно е стресиращо постоянно да ги пипат непознати хора.“ казва Сачико Азума, директор на организация за намаляване на жестокостта към животните, базирана в Токио.

Според нейната организация, кафенетата са малки и не предоставят нужната среда, както за традиционни домашни любимци като котки, така и за микро прасета. Според Азума, приютите за животни могат да предлагат кафе с компания животинче, за да насърчат осиновяването им, но другото е просто бизнес.

„Животните са станали инструмент за правене на пари.“ казва тя.

Според изследователи и ветеринари, общуването с животни сваля кръвното, облекчава главоболие и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Също подсилва усещането за щастие и помага на хората да се справят със стреса.

„Как правят това, не съм особено сигурен.“ казва Брус Корнхайс, професор по ветеринарна медицина от Ню Йорк.

Според доказателствата, разказва той, връзката с домашни любимци подобрява умственото здраве и има и други ползи за хората.

Итзочник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари