НАТО: Китай е решаващият фактор, който позволява на Русия да води войната

11 юли 2024, 18:07
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Партньорството „без граници“ между Русия и Китай и „широката китайска подкрепа за руската отбранителна индустрия“ позволяват на Москва да продължава войната си. Това казаха лидерите на НАТО в изявление и призоваха Пекин да „спре цялата материална и политическа подкрепа за усилията на Русия.“

В последните месеци, американски и европейски лидери неведнъж обвиниха Китай, че подпомага руския отбранителен сектор като изнася за Русия продукти, които са с двойно приложение и могат да се ползват за военни цели. Пекин отрича, че снабдява Русия с оръжия и казва, че осъществява стриктен контрол над такива продукти.

Лидерите на НАТО също обърнаха внимание на разрастващите се способности на Китай в космоса и изразиха притесненията си за това, което наричат „зловредни кибер и хибридни дейности“.

„Оставаме отворени за конструктивна кооперация с КНР, включително, за да изградим реципрочна прозрачност с перспективата да опазваме интересите по сигурността на Алианса.“ се казва в изявлението, което нарича Китай с официалното му име – Китайска народна република.

„В същото време засилваме и споделеното познание и увеличаваме устойчивостта и подготвеността, както и защитата срещу тактиките и усилията на КНР да раздели Алианса.“ се казва още в декларацията.

Лидерите на НАТО излязоха с тази декларация по време на срещата на върха във Вашингтон.

След началото на войната в Украйна, Пекин задълбочава връзките си с Москва, като лидерите на двете страни обявиха партньорство „без граници“ , както и изразиха общата позиция срещу разширяването на НАТО.

Китай вече е основен външнотърговски партньор на Русия, като е и критично важен партньор за икономката на страната, след налагането на множество санкции от страна на Европа и САЩ. Двете страни осъществяват и съвместни военни учения.

Китай поддържа тезата за „неутралитет“ във войната, често се представя като медиатор за мир и критикува изявлението на НАТО като „провокативно и очевидно лъжливо.“

„Китай не създава кризата в Украйна. Китайската позиция относно Украйна е отворена. Ние целим да промотираме мирни преговори и търсим политическо решение.“ се казва в изявление на китайската дипломатическата мисия в ЕС.

В позицията още се казва, че Китай не предоставя смъртоносни оръжия в конфликта, търговските отношения с Русия са „нормални“, а контролът над продукти, които биха могли да се ползват както с мирни, така и с военни цели е стриктен.

Китай също повтори позицията си, че НАТО е „голяма заплаха“ за света и „подклажда пламъците“ на войната в Украйна и призова ЕС „да си коригира грешната представа за Китай“.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари