Amnesty International осъжда прекомерната употреба на сила и произволните арести в двадесет държави

11 юли 2024, 11:31
acciones policiales contra manifestantes
 Автор: AleksM
Прочетена:

В последния си доклад Amnesty International предупреждава за вълна от атаки срещу правото на протест в различни европейски страни, намирайки модел на поведение, основан на „репресивни закони, прекомерна или ненужна употреба на сила, произволно задържане и наказателно преследване. Неоправдани или дискриминационни ограничения и нарастващо използване на инвазивни технологии за наблюдение.“

„В цяла Европа правото на мирни протести е атакувано, тъй като държавите все повече криминализират и репресират мирните протестиращи. Налагат неоправдани, наказателни ограничения и прибягват до все по-репресивни средства, за да заглушат несъгласието“, се казва в доклада Under, за правото на протест в 21 страни, в Европа.

Изследването на Amnesty International рисува „дълбоко тревожна“ картина на репресии в цяла Европа срещу правото на протест. „На целия континент властите незаконно възпрепятстват и наказват мирните протестиращи“, каза Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International.

Докладът отбелязва „широко разпространеното използване на прекомерна или ненужна сила от полицията срещу мирни протестиращи“ в поне дузина страни. „Бяха докладвани случаи, водещи до сериозни и понякога трайни наранявания, включително счупени зъби или кости (Франция, Германия, Гърция, Италия), загуба на ръка (Франция), загуба на тестис (Испания). Изкълчвания, наранявания на очите и тежка глава травма (Испания). Използването на сила се равнява на изтезание или друго малтретиране, а в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша, Сърбия, Словения и Швейцария служителите на реда са използвали прекомерна сила срещу деца. “, отбелязва проучването.

Друг аспект, който според Amnesty International е тревожен, е използването от държавите на нови технологии и инструменти за наблюдение за „избирателно и масово наблюдение на протестиращите“. Това включва, според AI, дейности по проследяване, както и събиране, анализиране и съхраняване на данни. „Няколко държави разшириха наблюдението чрез законодателство, без да въведат адекватни предпазни мерки, оставяйки тези практики открити за злоупотреба“, добави организацията.

„Има значително увеличение в използването на технология за лицево разпознаване в Европа. Правоприлагащите органи в 11 от изследваните страни я използват в момента, а още 6 планират да я въведат. Използването на технология за лицево разпознаване за идентифициране на протестиращите трябва да бъде напълно забранено, според Amnesty International. Докладът отбелязва, че властите показват тревожна тенденция към стигматизиране с цел делегитимиране на протеста и онези, които протестират. Властите в 21 държави споделят вредна реторика, която етикетира протестиращите като „терористи“, „престъпници“, „чуждестранни агенти“, „анархисти“ и „екстремисти“.

Все по-често мирните актове на гражданско неподчинение се представят като заплаха за обществения ред или националната сигурност. Давайки на властите фалшив претекст да налагат ограничения и да заобикалят международните си задължения за правата на човека, казват служители на AI.

Използването на демонизираща реторика от високопоставени политически фигури беше особено разпространено в отговор на протести, в знак на солидарност с палестинския народ. В Обединеното кралство демонстрациите бяха описани като „маршове на омразата“ от вътрешния министър и „управление на тълпата“ от министър-председателя. В Словения тогавашният премиер каза на протестиращите през 2021 г. да отидат „там, откъдето са дошли“, а през 2023 г. властите насърчиха своите последователи в Twitter (X) да правят снимки на протестиращите, защото може да са „терористи“.

Според Amnesty International властите на други места, като Германия, Испания, Италия и Турция, не само са етикетирали климатичните активисти като „екотерористи“ или „престъпници“. Те също така са действали срещу тях, използвайки правни разпоредби, относно тероризма и законодателство насочено към борба с организираната престъпност и защита на националната сигурност.

 

 

Източник :La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари