Нови протести на полските фермери, не са доволни от Зелената сделка

11 май 2024, 17:29
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Хиляди полски фермери излязоха по улиците на Варшава, за да протестират срещу регулациите на ЕС, касаещи земеделието. Според фермерите, тези регулации ще унищожат бизнесите им. Организатори на протеста са синдикатите, а в подкрепа на фермерите дойдоха и представители на други синдикални клонове, като миньори и работници от автомобилостроенето.

Земеделският сектор в голяма част от ЕС протестираше в продължение на месеци във връзка с вноса от Украйна, който поради инвазията на Русия се осъществяваше с облекчени правила. Диспутът беше разрешен след дълги преговори с Украйна, а блокадата по границата, наложена от полските фермери като форма на протест, беше премахната наскоро.

Сега земеделците не са доволни от правилата за опазване на околната среда или т.нар. Зелена сделка, която ЕС счита за нужна в сектора и отново са на протест, рязвайки знамена и банери с надпис „Зелена отрова“ и  „Долу Зелената сделка, долу Европейския съюз“. Според тях, регулацията заслужава „да бъде изхвърлена в кошчето“, защото „повишава цената на производството“.

Протестиращите бяха подкрепени и от членове на предходното, националистко и наричано популистко правителство, заради чийто политики Европейската комисия замрази част от фондовете за Полша.

Новото правителство на премиера Доналд Туск, което пое властта в края на миналата година, отхвърли твърденията на протестиращите и обвини предшествениците си, че не са действали адекватно в областта на земеделието.

Земеделците вече получиха облекчения, както и допълнителни субсидии на стойност над 500 милиона евро като компенсация за ниските цени на зърното, но според тях, това не е достатъчно.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари