Швейцарецът Немо спечели Евровизия с песен за небинарната идентичност

12 май 2024, 16:15
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Швейцарският изпълнител Немо спечели 68-то издание на състезанието Евровизия с песента The Code, която разказва за пътешествието на изпълнителя по пътя на небинарната полова идентичност.

Немо печели първото място срещу хърватския рокер Baby Lasagna с комбинация от гласовете на журитата и зрителите.

Немо Метлер, както е цялото му име, е на 24 години и е първият изпълнител на Евровизия, самоопределящ се с небинарна идентичност, а е и първият швейцарски изпълнител, който печели състезанието от 1988 г. насам, когато Селин Дион се състезава от името на страната.

„Благодаря ви много.“ казва Немо след обявяването на резултата. „Надявам се състезанието да остане вярно на обещанието си да отстоява мира и достойнството на всеки човек.“

В пресконференция по-късно, Немо посвети наградата на „хората, които имат смелостта да са себе си и хората, които имат нужда да бъдат чути и разбрани.“ Според него, светът има нужда от повече съчувствие и емпатия.

Тазгодишното издание на Евровизия, чието мото е „обединени чрез музиката“ по-скоро предизвика разделение. В Малмьо, където се проведе, имаше протести срещу участието на Израел, поради войната в Газа. Израелската певица Еден Голан остана на пето място с песен, която трябваше да промени по настояване на организаторите, защото прави препратка към атаката на Хамас над Израел, при която бяха убити 1200 души и която е причина за войната в Газа.

Само часове преди финала, нидерландският състезател беше дисквалифициран поради инцидент зад сцената, в който той предполагаемо посяга към камерата на оператор, след като оператора отказва да спре да го снима и е извикана полицията.

Финалът се е гледа от около 180 милиона души по цял свят, а всеки състезател има 3 минути да се представи по най-добрия начин, като няма ограничение за стилове и начин на представяне.

Състезанието се завърна в Швейцария заради миналогодишния победител Лорийн, а именно там, точно преди 50 години, АББА печелят Евровизия с песента „Ватерло“. На финала, песента е изпълнена от трио победители на състезанието от минали издания.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари