Новият президент на Северна Македония с противоречиво изказване

13 май 2024, 16:40
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Гордана Силяновска-Давкова, новият президент на Северна Македония, се закле и още по време на клетвата си предизвика дипломатическо противоречие с Гърция.

По време на церемонията в парламента, Силяновска-Давкова нарече страната си „Македония“ и отказа да използва конституционното име на държавата. То беше променено след дългогодишен спор с Гърция относно историческото наименование на областта, в част от която се намира страната.

Гръцкият посланик София Филипидо напусна церемонията след това изказване, а гръцкият външен министър по-късно направи изявление, според което действията на новия президент са в нарушение на споразумението между двете страни и поставят в опасност двустранните отношения, както и присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Президентът на ЕК, Урсула фон дер Лайен също критикува изказването.

„За да продължи Северна Македония по пътя на успешното приемане в ЕС, е от първостепенно значение страната да продължи с реформите и с пълното признаване на задължаващите споразумения, включително споразумението от Преспа.“ написа фон дер Лайен в Екс, имайки предвид споразумението между Гърция и Македония от 2018 г. с което се урежда спорът относно наименованието.

Малко по-късно Фон дер Лайен поздрави новия президент за избирането ѝ и изрази готовност за съвместна работа.

Диспутът относно наименованието касае присвояването на името „Македония“, което е древно наименование както на географска област, така и на кралството Македония, свързано с емблематичната фигура Александър Македонски, което обаче се намира в територията на днешна Гърция и съществува хилядолетия преди държавата Северна Македония .

През 2018 г. в Преспа е сключено споразумение  с Гърция, според което страната приема да се нарече Северна Македония, но сегашният президент, както и новоизбраната управляваща коалиция са против сключването му.

Силяновска е шестият президент на страната, след като Северна Македония става независима държава през 1991 г., а кампанията ѝ е фокусирана главно върху подобряването на икономическото състояние на страната и включването на повече жени, както и европейското бъдеще на Северна Македония.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари