Обвиниха папа Франциск в хомофобско изказване

28 май 2024, 17:24
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Обвиниха папа Франциск, че е казал на италианските епископи да не разрешават на гей мъже да се учат за свещеници, ползвайки обидна дума. Според две италиански медии, това е станало по време на среща при закрити врати през миналата седмица.

Според източници на медиите, присъствали на срещата, папата е казал, че в някои от семинариите има „frociaggine”, което може да се преведе като „педерастия“ и е обидна дума на италиански, а причина да го спомене е обновяването на правилата, според които се приемат кандидати в семинариите.

През 2005 г. Ватиканът отсъжда, че църквата не може да допусне ръкополагането на мъже, които са гей или имат „дълбоки“ хомосексуални тенденции. През 2016 г. папа Франциск поддържа това, а сега направо казва на епископите да не приемат гей кандидати.

Папата се опита да предприеме по-инклузивен подход към ЛГБТ общността, казвайки „Кой съм аз да съдя?“ когато беше запитан за гей свещениците. Той също разреши на свещеници да дават благословия на гей двойки.

Според едната от медиите, тъй като италианският е втори език на папата, който е аржентинец, той може да не е знаел колко обидна е думата, която ползва. Изказването предизвиква смях, а приближени на папата казват, че той е има предвид, че в семинариите има „гей атмосфера“.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари