Грузия окончателно прие закона за „чуждите агенти“

29 май 2024, 16:09
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Въпреки продължаващите седмици многохилядни протести в страната, грузинският парламент отхвърли ветото на президента, наложено над противоречивия закон за „чуждите агенти“ и окончателно го прие. Според критици, този закон ще се използва за ограничаване свободата на медиите и ще попречи на страната по пътя ѝ към членство в ЕС.

Законът беше приет от парламента на три четения, преди президентът Саломе Зурбашвили да му наложи вето, а сега ще бъде окончателно обнародван в рамките на пет дни. Според него, всички организации, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, ще трябва да се регистрират като „преследващи интересите на чужди сили“. Президентът обвини управляващата партия, че застрашава бъдещето на държавата и я „отклонява от  пътя към превръщането ѝ в пълноправен член на свободния и демократичен свят“.

Докато парламентът гласува отмяна на ветото с 84-4 гласа „за“ протестиращите отвън крещят „роби“.

„Осмислихме, че правителството ни е готово да хвърли страната от скала. Усещането, като си говоря с приятелите ми и хората тук, е че през 21 век нашата страна още веднъж е под съветска окупация.“ Казва един от протестиращите, Георги Натрошвили.

Според правителството, законът цели да премахне вредното влияние на чужденци, опитващи се да дестабилизират страната, но според грузинските журналисти и активисти за човешки права, истинската му цел е да ограничи възможността на медиите да водят свободни дискусии в навечерието на парламентарните избори през есента.

Наричат го още „руският закон“ защото е подобен на такъв закон, с който Кремъл премахва независимите медии и активистите по човешки права в Русия.

Според Премиера на Грузия, законът осигурява „прозрачност“ и даже ще допринесе за европейския път на страната – нещо, с което агенцията по външна политика на ЕС не е съгласна. Според тях, законът „влияе негативно върху грузинския прогрес към ЕС.“

САЩ обявиха, че се предвиждат санкции за личностите, които „са отговорни или участват в уронването на демокрацията в Грузия.“ и призова лидерите на страната да отменят закона и да предприемат стъпки, които да приближат страната към демократичния свят.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари