Обявиха къщата на Мерилин Монро за културно-исторически паметник

28 юни 2024, 16:20
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Домът в Лос Анджелис, в който Мерилин Монро прекарва последните си дни, е обявен за културно-исторически паметник и не може да бъде събарян. Това е решение на градския съвет и идва след като фенове на звездата водят продължителна кампания за спасяване на къщата.

Собствениците на имота живеят в съседство и искат да съборят къщата.

„Няма човек или място в град Лос Анджелис толкова емблематичен колкото Мерлин Монро и нейния дом в Брентууд.“ Казва Трейси Парк, градски съветник, ангажиран с кампанията.

Групата, която се бори за опазване на имота, The LA Conservancy, пише в Екс: „Успех! Резиденцията на Мерилин Монро в Брентууд е вече културно-исторически паметник. Днес градският съвет на ЛА единодушно одобри номинацията за последния дом на Мерилин Монро. Благодарим на всички, които изразиха подкрепата си.“

Монро купува имота за 75 хиляди долара и умира там само месеци по-късно, на 4 август 1962 г. най-вероятно в резултат на свръхдоза. Днешните собственици, Брина Милстийн и Рой Банк купуват имота за 8.35 милиона долара и придобиват разрешително за събаряне, но срещат неочаквана съпротива за това действие.

Според тях, къщата е променена много пъти през годините и изобщо не е „историческа“, а всъщност пречи на квартала, заради потока туристи. Те съдят града за решението.

Историята на Мерилин Монро е разказана за последно от Андрю Доминик във филма от 2022 г. Blonde.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари