Германия улеснява депортацията на чужденци, открито подкрепящи тероризъм

27 юни 2024, 16:27
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Германското правителство договори промени в законодателство с цел улесняване на депортацията на чужденци, които публично одобряват терористични актове. Според новия закон, дори един коментар в социална медия, изразяващ подобна позиция, може да се ползва като основание за депортация.

Това беше обещано от Канцлера Олаф Шолц преди седмици, след нападение с нож, завършило фатално за един полицейски служител, а темата за миграцията е сред основните в немското общество.

Според вътрешния министър Нанси Фезер, се предвижда промяна в законодателството така, че всеки коментар, който „прославя и одобрява терористични действия в социалните медии“ може да служи за основа за депортация.

Всеки, който публично одобрява действие „по начин, който цели нарушаване на общественото спокойствие“ също може да бъде изгонен от страната и няма да има нужда от съдебно решение. От друга страна, харесването на постове в социалните медии с такова съдържание няма да бъде основание.

Вътрешният министър каза още, че атаката на Хамас над Израел от 7 октомври е „празнувана“ в социалните медии, което е недопустимо.

Според нея, подобен наратив в социалните медии създава „климат на насилие“ и може да „предизвика екстремистите за още насилствени дейности.“

Предстои законодателната промяна да бъде одобрена от парламента, което се очаква да стане скоро, а според Фезер, това не касае свободата на словото.

Същевременно, Германия значително облекчи правилата за придобиване на гражданство, които влизат в сила тази седмица и които целят да привлекат по-скоро хората със специфични умения, като се изключват хора, извършвали актове на антисемитизъм или расизъм в друга форма.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари