ООН настоява Русия да напусне ядрената централа в Запорожие

9 мар. 2024, 13:27
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Бордът на ООН, който се занимава с проблемите ядрената енергетика, гласува резолюция за напускане на Русия на територията на ядрената централа в Запорожие, окупирана от руските войски.

Това е четвърта такава резолюция, като първата беше през март 2022 г.

В текста на резолюцията се казва, че бордът призовава за „спешно изтегляне на неоторизираните войски и останалия неоторизиран персонал от украинската ядрена централа в Запорожие и незабавно връщане на пълния контрол на компетентните украински власти.“

Бордът също набляга на „сериозните си притеснения си, че Руската Федерация не е отразила предишните призиви…да изтегли войските си и останалия си персонал от централата.“

Централата е близо до фронтовата линия, в територията, която Москва незаконно анексира и която в момента е окупирана от руски войски.

Всичките 6 реактора на централата са изключени, но има нужда от постоянно охлаждане на горивото, което е все още в реакторите, за да се избегне катастрофа.

На срещата на борда, в който членуват 35 страни, делегатите изразиха подкрепа за Украйна, като се облякоха в цветовете на страната – синьо и жълто или носеха аксесоари с тези цветове.

Международната агенция по ядрена енергетика (IAEA) предупреди, че безопасността в ядрената централа все още е несигурна.

През последните 18 месеца външното електрозахранване на централа прекъсва няколко пъти, което значи, че се разчита на дизелови генератори да поддържат охлаждането, а Русия и Украйна взаимно се обвиняват в прекъсването на преноса на електричество към централата.

Източник: Reueters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари