Разследват ползва ли се „Старлинк“ в Русия

8 мар. 2024, 12:39
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Демократи разледяват компанията „Спейс Екс“ на Илън Мъск, във връзка с информация, че системата за сателитен интернет, „Старлинк“, е използвана от руска страна във войната срещу Украйна.

В писмо на двама конгресмени, представители на Демократичната партия, се казва, че информацията за използване на „Старлинк“ от руските сили е притеснителна и нарушава санкциите на САЩ, наложени на Русия.

Използването от страна на Русия „на терминали на „Старлинк“ извън територията на международно признатите граници на Русия представлява сериозна заплаха за украинската сигурност, животите на украинците и националната сигурност на САЩ.“ се казва в писмото до „Спейс Екс“.

Русия отрече да са използвани такива терминали, а представители на „Спейс Екс“ засега не коментират темата.

„Старлинк“ предоставя високоскоростен сателитен интернет и беше успешно използван в Украйна, от украинските сили, след инвазията на Русия.

През февруари, украинските сили заявиха, че са установили, че Русия е придобила такива терминали от арабски страни и ги използва в Украйна, а Киев призова „Спейс Екс“ да попречи на Москва да ползва „Старлинк“ в окупираните територии.

Според изявление на „Старлинк“ от февруари, те не осъществят дейност с Руското правителство или войски, а тогава Мъск написа в „Екс“, че докладите за продажба на терминали на Русия са лъжа.

Разследването идва в критичен за Украйна момент, когато ресурсите на Киев се изчерпват, очакваната помощ от САЩ се бави, а кандидатът за президент на Републиканската партия, Доналд Тръмп, призова Путин да „прави каквото си иска“.

„Спейс Екс“ трябва да даде обяснение за терминалите до 20 март.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари