Ердоган предлага мирни преговори между Украйна и Русия

10 мар. 2024, 12:11
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Турският президент Ердоган предложи да бъде домакин на мирни преговори между двете страни, но президентът на Украйна, Зеленски, остава твърдо на позицията, че няма да води преговори със страната-агресор, ако инициатор е трета страна.

От началото на войната в Украйна, Ердоган се стреми да има ползотворни отношения и с двете страни и това не е първо такова предложение.

„От самото начало сме допринесли колкото можем повече за спиране на войната чрез преговори.“ казва той след срещата между двамата лидери.

Украйна обаче твърдо отстоява позицията да не преговаря директно с Русия, а Зеленски неведнъж е казвал, че инициативата за преговори може да дойде само и единствено от нападната страна.

Според Зеленски, мирните преговори трябва да са в съзвучие с 10-те точки от неговия план, които включват възстановяване на териториалната цялост на Украйна в международни признатите граници, изтегляне на руските сили от териториите на страната и съд за пряко отговорните за агресията.

По време на срещата между двамата лидери са обсъждани и споразумения, касаещи стабилността и свободната търговия в Черно море, както и други проекти, свързани с отбрана.

Скоро след началото на войната в Украйна, Турция беше домакин на среща между външните министри на двете страни, но тя нямаше никакъв успех за спиране на войната.

По-късно през 2022 г., Турция, заедно с ООН преговаряха за споразумението за износ на зърно от Украйна през Черно море. Споразумение, което беше спазено от Русия за съвсем кратко.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари