Осъдиха на затвор най-богатото семейство на Великобритания

22 юни 2024, 17:34
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Четирима членове на най-богатото семейство на Великобритания са осъдени на затвор заради насилие и експлоатация на техни служители.

Не, не става дума за кралското семейство.

Това са Паркаш и Камал Хиндуджа, както и техният син Аджай и съпругата му Нармата. Четиримата са признати за виновни от швейцарски съд за експлоатация и незаконно наемане на служители за работа във вилата им в Женева. Присъдите са между 4 и 4.5 години затвор. Те са оправдани по най-тежките обвинения за трафик на хора, а според адвокатите им, семейството ще обжалва присъдата.

Трима работници, които са доведени от Индия, разказват, че семейството им плаща по по-малко от 7 паунда, за да работят по 18 часа на ден. Това е 10 пъти по-малко отколкото минимума, изискван по швейцарските закони. Семейството също им е отнело паспортите и почти никога не са им позволявали да напускат къщата в Женева.

Състоянието на семейството се оценява на около 37 милиарда паунда.

По време на делото, прокурорите откриват, че семейството дава повече пари за кучето си, отколкото на служителите си.

Според защитата, служителите са получили привилегии и не са били ограничавани да напускат вилата, както и са „били благородни на семейство Хиндуджа, че им предоставя по-добър живот“.

Двамата съпрузи, които са над 70-годишни не се явяват на делото, изтъквайки лошо здраве като причина. След присъдата, прокуратурата изисква задържане на по-младото семейство, но съдът отхвърля искането, а и никой от тях не се намира в Швейцария тогава.

Това не е първи случай на лошо отношение към служители в Женева. През миналата година домашни помощници от Филипините завеждат дело срещу един швейцарски дипломат, част от мисията на ООН, с твърдение, че не са получавали заплати от години.

Семейство Хиндуджа се занимава с петрол, природен газ и банкиране, както и притежават хотелска верига в Лондон.

Източник: BBC

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари