Гореща вълна обхвана южна Европа, какви са здравните рискове

21 юни 2024, 16:59
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Интензивна гореща вълна обхвана цялата южна Европа. Властите предупреждават хората да прекарват повече време на закрито и да пият повече вода.

Основна причина за горещината, освен лятото, е и преносът на въздух от Северна Африка. Най-горещо през цялата седмица беше на Балканите и в Италия.

В Италия, температурите в някои градове достигнаха над 39 градуса и бяха издадени предупреждения за опасно време. В Гърция през миналата седмица затвориха Акропола за следобедните часове, а през тази седмица властите се бориха с няколко пожара. В Турция, температурите са с 12 градуса по-високи от средното за сезона. В България има издадени предупреждения за опасно време и жълт код за някои области.

В останалата част от Европа лятото също настъпва с пълна сила и има притеснения за интензивни горещини.

Има и риск гореща вълна да обхване Париж по време на Олимпиадата, така че организаторите трябва да създадат подходящи правила за този случай, а в редица европейски градове вече се приемат протоколи за адаптация към горещината.

При излагане на необичайно високи температури за продължителен период, човешкото тяло се натоварва изключително много и в някакъв момент може да не успее да се адаптира към високата температура, а това е свързано със значителен риск за здравето и живота.

Различните хора реагират на горещината по различен начин, в зависимост от възраст, физическа форма и заболявания.

Основен механизъм за охлаждане е потенето, като хората сме най-добрите „животни“ в тази дейност. Високата влажност пречи на този процес, а загубата на вода намалява и количеството соли, които са нужни на организма, за да поддържа хомеостазата си. Обичайната температура на човешкото тяло е около 37 градуса. Телата ни поддържат точно тази температура, с промени в много тесни граници, защото от това зависи работата на протеините – основни градивни единици на тъканите ни. Ензимите, някои клетъчни рецептори и много съединения, нужни на метаболизма също са протеини.

При температури на тялото над 40 градуса, започва процес на денатурация на протеините. Това е промяна в пространствената структура, която може да завърши с напълно изменяне на формата на молекулата или разрушаване. Такъв процес се случва с белтъка на яйцето по време на варене.

За кратки периоди на излагане на висока температура, например при треска, протеините в телата ни могат да се възстановят, но продължително излагане на високи температури на околната среда води до повече „усилие“ от страна на телата ни, за да поддържат температурата си нормална.

Особено опасни са високите външни температури за възрастните и хората с хронични заболявания. За децата също е по-опасно, тъй като те могат да прегреят по-бързо и се адаптират по-бавно.

Имайки предвид, че лятото едва започва и се очакват още горещини, здравните власти съветват да се следят предупрежденията за опасно време, да не се стои навън между 11 и 17 ч., а ако това не е възможно, работата навън да се редува с чести почивки на хладно или на сянка. Ако вие или някой около вас изпита гадене, главоболие, слабост, световъртеж или внезапно спре да се поти, не се колебайте да потърсите медицинска помощ. Също, винаги носете със себе си бутилка с вода.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари