Откриха древен мегаполис в амазонската джунгла

13 ян. 2024, 13:35
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Археолози са открили група от изгубени селища с впечатляващи размери в амазонката джунгла на Еквадор. В тях вероятно са живели около 10 хиляди души, а самият мегаполис е просъществувал поне 1000 години и съвпада с времето на Римската империя.

Преди около 20 години, археологът Стефан Ростейн забелязва серия от могили и полузаровени пътища в Еквадор, но тогава не е знаел как точно да си обясни откритието.

Сега той и други изследователи използват лазерна технология, която разкрива, че тези могили са част от гъста мрежа от селища, свързана с пътища и скрита в джунглата в подножието на Андите.

В селището са живели хора, наречени Упано, между 500 г. преди хр. И 300 до 600 г. след хр.

Сред над 6000 могили са установени жилища и обредни сгради, а околностите са били обработваеми земи с канали за оттичане на водата. Най-големите пътища са с ширина 10 метра и са били  дължина 10-20 километра.

Трудно може да се прецени с точност колко хора са живели там, но са били поне 10 хиляди, може би 15 или дори 30 хиляди в някакъв период, смятат археолозите, които работят по проекта. Това е сравнимо с населението на Лондон от този период, който тогава е бил най-големият гард на Великобритания.

„Това ни показва едно изключително сложно общество.“ казват колеги на откривателите. За да се построят подобни сгради и пътища и то в такъв мащаб, значи е имало добра организация на труда.

Амазонката джунгла често се смята за девствена природа, с малки групи от хора, живеещи там. Последните открития обаче показват друга, по-сложна реалност.

Изследователи са открили доказателства, че Амазония се е населявала от  комплексни общества преди европейците да осъществят първия си контакт с местните цивилизации, а някои смятат, че разнообразието от народи в този регион тепърва ще се разкрива и има още много какво да научим за тях.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари