Тристранно споразумение за премахване на мини в Черно море

12 ян. 2024, 12:49
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

България, Турция и Румъния подписаха споразумение за съвместно премахване на плаващи мини, които застрашават трафика в Черно море от началото на войната в Украйна.

Споразумението включва създаване на работна група с участници от трите страни.

„Решихме да подпишем общ протокол между трите страни, за да се борим по-ефективно със заплахата от мини в Черно море, като подобрим координацията и съвместната си работа.“ каза министърът на отбраната на Турция. От българска страна, споразумението подписа заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Според него, мините „представляват опасност за пристанища, комуникационни мрежи и ключова инфраструктура в морето“ и е в интерес на всички да се разработят мерки срещу тази заплаха.

Румънският министър на отбраната каза, че руското „презрение спрямо нормите на международното право и агресията им в Черно море не е само регионален проблем, а проблем с глобални последици.“

През миналата седмица, Анкара отказа достъп до Черно море на два кораба, които откриват такива мини, дарени на Украйна от Великобритания.

В началото на войната, по силата на Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г,. Турция забрани преминаването на руски или украински военни кораби през Босфора и заяви, че такива кораби на държави, нямащи излаз на Черно море също няма да се допускат. Според министъра на отбраната, прилагането на конвенцията е важно за регионалната сигурност и предложи и други страни да се включат в споразумението за изчистване на морето от мини след края на войната.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за пускането на мините, а премахването им ще направи морския трафик по-безопасен.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари