Откриха телата на трима от израелските заложници

18 май 2024, 14:48
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Израелските въоръжени сили (IDF) обявиха, че са открил телата на трима от заложниците, който Хамас отвлече при атаката на 7 октомври.

Заложните са идентифицирани, а говорителят на IDF, адмирал Даниел Хагари разкри имената и подробностите на пресконференция. Те са убити по време на атаката, след което телата им за закарани в Газа.

„Празнуваха живота на фестивала „Нова“ и бяха убити от Хамас“ каза Хагари.

Семействата на жертвите също са уведомени, а предстои да се направят аутопсии и експертизи. Не се казва официално къде точно са открити телата, но  експерти смятат, че най-вероятно са били в тунел.

Бащата на една от жертвите, Насим Лоук, казва, че тялото на дъщеря му е запазено, защото е била „дълбоко в студен тунел“.

Премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху, изрази съболезнования в пост в Екс:

„Сърцето ми се къса за тази голяма загуба. Със съпругата ми Сара скърбим заедно със семействата. Сърцата ни са с тях в този час“

Той също обеща всички заложници, някои от които също вероятно са мъртви, да се върнат вкъщи и благодари на IDF за работата по връщането на тримата.

От тримата, само Лоук е била обявена за мъртва, след като е открит фрагмент от черепа ѝ на мястото на атаката, а по-късно на видео се вижда безжизненото ѝ тяло в багажника на пикап, с който нападателите напускат мястото на атаката.

Сега, семействата на убитите ще имат възможност да погребат близките си и да ги почетат.

Около 240 души са отвлечени по време на бруталната атака от 7 октомври, а повече от 1200 бяха убити. Около 100 души бяха върнати в Израел през ноември, но според IDF в Газа все още има поне 130 души, като вероятно 40 са мъртви.

Преговорите за тяхното освобождаване са в застой, тъй като Хамас иска Израел да изтегли силите си от ивицата и да освободи затворници, а Израел настоява да продължи с решението си за унищожение на Хамас, като офанзивата на най-южния град на ивицата, Рафа, започна с бавно темпо и в условията на критика от страна на партньорите на Израел.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари