Италианският град, който си изобрети слънце

17 ян. 2024, 13:04
,
italian city viganella
 Автор: AleksM
Прочетена:

Заобиколен от планини и оставен на тъмно три месеца в годината, град в Северна Италия намери креативно решение на проблема си, със слънчевата светлина.

Град, в който слънцето не изгрява три месеца в годината

Защо всеки иска да се препича на слънце поне за няколко часа на ден, ако е възможно. Положителното влияние на слънчевите лъчи над човешкия организъм са всеизвестни. Най- малкото, за да се справим с падащите нива на серотонин.

Между Швейцария и Италия, се намира град Виганела. Той е разположен от страната на стръмна долина и заобиколен от планини, които блокират слънчевите лъчи. Градът е лишен от слънчева светлина всяка година от ноември до февруари. Според историческите архиви районът е заселен още през 13 век, което означава, че поколения местни жители са прекарали повече от 800 зими на тъмно. Всяка година общността вижда последния си залез на 11 ноември и чака лъчите да се появят отново на 2 февруари. На този ден жителите носят традиционни облекла и празнуват завръщането на светлината с ритуали, произлизащи от езическата традиция.

Днес, след като претърпя обезлюдяване през 20-ти век, както много други алпийски села, Виганела наброява едва 163 жители. Разбира се, нехарактерно дългите и тъмни зими на града не са помогнали много, за увеличаването на населението.

През 1999 г. местният архитект Джакомо Бонзани предложи да се монтира слънчев часовник на фасадата на църквата, но тогавашният кмет Франко Мидали отхвърля идеята. Вместо това той иска от Бонзани невъзможното. Да донесе слънцето на Виганела през 83-те дни, когато е блокирано от планините. Чрез монтиране на огромно огледало на един от върховете над града, отразяващо светлината на централния му площад.

Гениална идея

На 17 декември 2006 г. проектът вижда бял свят. Огледалото е проектирано от Бозани с помощта на инженера Джани Ферари, но колко струва? Цената е около 100 000 евро. Осем метра широк и пет метра високо, огледалото отразява слънчевата светлина в продължение на шест часа на ден, следвайки пътя на слънцето в небето благодарение на софтуерна програма, която го кара да се върти. Отразената светлина, разбира се, не е толкова силна, колкото пряката слънчева светлина, но е достатъчна, за да стопли главния площад и да даде на домовете на града малко естествена слънчева светлина. Огледалото се използва само през зимата и остава покрито през останалата част от годината.

Така се засилва присъствието на хората, които стават по- социални. Въпреки, че е създаден, за да реши много практичен проблем, идеята зад проекта няма научна основа, а човешка. Идва от желанието на хората да се социализират през зимата, когато градът се затваря поради студа и тъмнината.

Успехът на Виганела вдъхнови други градове по света

През 2013 г. подобно огледало беше инсталирано в Рюкан, разположен в долина в южна централна Норвегия, след като група инженери посетили Виганела, за да проучат огледалото на място. Изобретението може да се окаже полезно и за исландското село Сейдисфьордур, което заради местоположението си, в много тесен фиорд, винаги се е борило да получи слънчева светлина, дори през лятото. През 2008 г. местните жители се опитаха да поискат от исландското правителство да премести националните часовници с два часа напред през лятото, за да могат да се насладят на малко слънце след работа, но досега молбата им е неуспешна.

Въпреки че историята е пълна с примери за слънчеви огледала, от огледалото на Архимед, за което се твърди, че е изгорило флота от римски кораби в Сиракуза, до приложението им в съвременните космически телескопи, проектът на Виганела все още е уникален. Той е високо оценен от своите жители, които ще се радват на светлината на тяхното изкуствено слънце за поколения напред.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари