Поредица от протести в страната – в Цалапица, София и Лозен

5 авг. 2023, 22:19
, ,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Няколко протеста започнаха по едно също време в страната. В 19 часа стартира поредния масов акт на недоволство в пловдивското село Цалапица, а причината – жестокото убийство на 24-годишния Димитър Малинов.

Част от участниците в него бяха с плакати с лика на убития младеж, на които имаше и надиси „Справедливост“. Протестиращите тръгнаха на шествие по централния път на селото, а след това отидоха до магистрала „Тракия“, където се качиха на надлеза, който свързва селото с аутобана и издигнаха плакатите с лозунг „Справедливост за Митко“. В началото на протеста те почетоха с минута мълчание паметта на младежа, който по-рано днес стотици изпратиха в последния му земен път.

Имаше засилено полицейско присъствие в Цалапица. Полицейки екипи имаше и по пътя към магистралата. Местните недоволстват, тъй като смятат, че именно заради бездействието и пропуските на местната полиция, обвиненият за тежкото криминално деяние Рангел Бизюрев е успял да избяга и да се укрие в Германия. Според тях неясно остава и участието на близнаците Борислав и Валентин Динкови в убийството. В момента те са зад решетките, след като им беше повдигнато обвинение, че са укрили тялото на Димитър.

Протестиращите са на мнение, че обвинението на братята трябва да се промени и те да бъдат ситуирани като съучастници. Те очакват, че истината ще излезе наяве и ще се знае какво се е случило в действителност. Участник в протеста заяви, че родителите на Димитър са подавали жалби в полицията, но нямало реакция. По думите му става въпрос за потулване на случая.

Жителите на Цалапица твърдят, че присъдата на близнаците трябва да е същата, като тази на убиеца Рангел и настояват шефа на РПУ – Стамболийски Ангел Керпиев да не бъде остранен временно, а да бъде освободен изобщо от системата на вътрешното министерство. Искат и оставки на прокурори, тъй като временното отстраняване няма да промени нищо. Те са категорични, че полицията в Стамболийски не осигурява никаква защита над гражданите.

В същото време в столицата тръгна шествие срещу насилието над жени. То тръгна от Съдебната палата и е поредната акция след случая с нарязаната с макетно ножче 18-годишна Дебора от Стара Загора.

Организаторите обясниха, че това е шествие срещу насилието на жени и надигащата се вълна от нацизъм. Те са възмутени от случилото се и го смятат за недопустимо. Те призоваха обществото да се замисли над проблема с домашното насилие, защото е публична тайна, че има такова, но никой не го признава офциално.

Шествието премина през централата на БСП. От партията инициираха референдум срещу джендър идеологията, но участниците в събитието са на мнение, че провеждането му не води до ползи за обществото. И откроиха като по-важни проблемите с бедността и насилието. След това хората стигнаха до централата на „Възраждане“, където заклеймиха езика на омразата и агресия и приключи пред сградата н парламента. В понеделник народните представители ще гласуват промените в законодателството, касаещи домашното насилие.

А в съшото време жители на софийското село Лозен също излязоха н протест. Те също се обявиха срещу насилието, а поводът е убийството на 18-годишната ученичка и младия мъж. Жителите на селото поискаха да се засили полицейското присъствие там.

Арестуваният живее в селото и е на 34-годишна възраст. По данни на органите на реда той е обвинен за убийство на младо момиче и преди година.

Снимка: БНР

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари