Пожар в Турция „прескочи“ границата и дойде в България

4 авг. 2023, 22:11
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Пожар върлува в района на село Маточина, област Хасково. Той всъщност не е местен, а „вносен“ – възникнал е на територията на съседна Турция и е навлязъл в България. Огнеборци са изпратени на място, за да оценят ситуацията и да го угасят, съобщи директорът на пожарната комисар Александър Джартов.

Той посочи, че температурите отново се вдигат и се очаква това да става до неделя. Шефът на огнеборците подчерта че растителността е суха, което е предпоставка за пожари и посочи, че и в момента такива има на територията на Хасково.

Според директора на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в областния град Николай Вълчев районът, в който пожарът бушува е горял и в предишните две години, но разликата сега е, че пламъците не са избухнали на наша територия и прехвърлил през река Тунджа. Пламнали са сухи треви  и широколистна гора.

Осем пожарни коли, екипи от горски служители и доброволни формирования са се включили в битката с огъня.

Тази вечер пламъците са овладяни. От турска страна в борбата със стихията се е включил и хеликоптер. Два дежурни екипа от Хасково остават на място, за да следят за ново разгаряне на пожара. Гасенето в Турция продължава. В него са се включили пожарни екипи от Киркларели и Одрин.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари