Проверяват още един модел Боинг 737

22 ян. 2024, 12:36
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Още един модел самолет Боинг 737 се проверява от американските власти, във връзка с инцидента с откачилия се във въздуха панел, който предизвика аварийно кацане на самолет на Аляска Еърлайнс по-рано през януари.

Боинг 737-900 ER е по-стар модел на компанията, при който има същият дизайн на врата. Според властите, проверката и на тези машини е още един начин да се постигне сигурност. До момента няма доклади за проблеми с този модел, но при машините, които нямат аварийна врата, се ползва същия метод за добавяне на панел, който причини инцидента.

След като се установи, че причината за аварийното кацане е недобре закрепен панел, поставен на мястото на аварийна врата, бяха спрени полетите с над 170 машини от модел Макс 9, а властите и самата компания Боинг започнаха серия от проверки на доставчици, производствени линии и механизъм на тестване на компонентите за безопасност. Проверката все още не е завършила и не е ясно кога самолетите ще могат да се ползват.

Боинг разработва нови механизми за инспектиране на качеството в производството, така че да не се стига повече до подобни инциденти, а според тях, моделът 737- 900 ER има записани над 11 милиона летателни часа без да са докладвани подобни проблеми.

Засега администрацията по въздухоплаване на САЩ не смята да спира полетите с този модел, но насърчава операторите на машините да направят допълнителни проверки.

Източник: Reuters

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари