Започва първата масова ваксинация срещу малария

23 ян. 2024, 13:47
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В Камерун започва първата масова кампания за ваксинация срещу малария. Очаква се това да спаси живота на хиляди деца в Африка.

Символичната първа доза беше дадена на бебе на име Даниела.

Според СЗО, всяка година, 600 хиляди души умират от малария в Африка, като 80 % от тях са деца под 5 години.

Камерун предлага ваксината безплатно за всички деца на възраст до 6 месеца и са необходими общо 4 дози, които ще бъдат поставяни заедно с другите  детски ваксини от имунизационния календар.

Пилотната кампания за ваксинация се проведе в Кения, Гана и Малави, като доведе до 13 % спад в смъртните случаи от малария. Известно е, че ваксината е с едва 36 % ефективност, което значи, че може да спаси около 1 от 3 живота.

Въпреки че не е очакваният “сребърен куршум“, поради ниската си ефективност, със сигурност е стъпка напред в борбата с маларията. Заедно с мрежите против комари и таблетките, може да се постигне до 90 % защита, смятат медици.

„Имаме капацитета значително да намалим случаите на малария, както и да ускорим премахването на болестта.“ казва камерунският лекар Шалом Ндула.

СЗО, която одобри ваксината за масово ползване, поздрави Камерун за този исторически момент в борбата срещу маларията. Той идва след друго знаково събитие – Кабо Верде, островна република в субсахарска Африка стана първата страна в региона, която обяви, че е премахнала маларията.

В камерунското общество не липсват и страхове относно новата ваксина. Някои смятат, че са ползвани като „морски свинчета“, но други се радват на тази стъпка към подобряване на общественото здраве и предотвратяване на детска смърт.

Според властите, това е безопасна и ефективна ваксина с очевидни ползи за здравето и това се разяснява на всяка майка, която изпитва съмнения.

През 2021 г. 95 % от случаите на малария и 96 % от смъртните случаи от болестта са в Африка. Камерун регистрира годишно 6 милиона случая с 4000 починали от заболяването в болнични условия.

Очаква се още 20 страни да започнат същата кампания през тази година, сред които Буркина Фасо, Либерия, Нигер и Сиера Леоне, а има около 18 милиона достъпни дози, което може да доведе до недостиг. Компанията производител на ваксината, базирана в Индия, обещава да доставя до 100 милиона дози на година, за да се задоволи търсенето.

Източник: BBC

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари