Путин и Си: все по-близки връзки и единодушие срещу САЩ

16 май 2024, 17:26
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега – Си Дзинпин се срещнаха в Пекин и обсъдиха засилването на връзките между двете страни в областта на сигурността, енергетиката и търговията. Двамата лидери са единодушни и по отношение на „агресията“ на САЩ.

По време на срещата, Путин и Си дадоха сигнал, че двете страни имат близки виждания относно важни теми, включително Украйна.

„Китайско-руските отношения днес са трудно постигнати и двете страни трябва да ги ценим и подхранваме.“ каза Си.

„Китай има желание да развива и обновява съвместно двете страни и да работим заедно, за да осигурим честност и справедливост в света“ каза още китайският президент.

От общо изявление на двамата авторитарни лидери станаха ясни и притесненията им относно това, което те смятат за усилия от страна на САЩ да наруши стратегическия ядрен баланс, за глобална противоракетна защита, която заплашва Китай и Русия и относно плановете на САЩ за прецизни неядрени оръжия.

Това беше и първо пътуване на Путин след като официално встъпи в новия си мандат, а според него, сътрудничеството между Китай и Русия в световните събития е основен стабилизиращ фактор на глобалната арена.

„Заедно защитаваме принципите на справедливост и демократичниия световен ред, който отразява мултиполярни реалности и се базира на международни закони“ каза Путин, за когото има заповед за арест от Международния съд по обвинение сътрудничество при отвличане на деца от Украйна.

С решението да посети Китай малко след встъпването си в длъжност за пореден път, Путин показва и приоритетите си – подсилване на личните си връзки със Си, заедно с дипломатическите. В общото изявление се говори за задълбочаване на отношенията между двете страни конкретно в сферата на сигурността и как двете страни могат да подобрят глобалната сигурност и да разширят военните си връзки.

В изявлението също се порицава отнемането на активи и собственост от страна на чужди държави – препратка към пренасочването на печалбите от замразените руски активи към Украйна от страна на Европейската комисия.

Според СИ, и двете страни са съгласни, че политическо споразумение за края на войната в Украйна е „правилната посока“, а и двете страни са против разширяване на конфликта и възможното му „изнасяне“ от Украйна.

Путин и Си също отбелязват и 75 години откакто СССР признава Народна Република Китай, обявена като такава през 1949 г.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари