Гърция отваря двореца на Александър Велики

8 ян. 2024, 13:27
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Гърция отваря за посетители двореца, където Александър Велики е коронован за Крал на Македония преди около 2400 години. Обектът беше затворен за обновяване.

Дворецът се намира в Айгай, древен метрополис и е най-голямата сграда, строена в този период в Гърция, с площ 15 хиляди квадратни метра, разказват от Министерството на културата на страната.

Сградата е строена от бащата на Александър, Филип Втори Македонски, през 4 век пр. н.е.

„Това е мястото, където Александър Велики е коронован, малко след убийството на баща му и от тук започва славното му бъдеще.“ каза премиерът на Гърция, Кириакос Митцотакис на церемонията по откриването на обекта.

Александър Велики завладява огромна територия, простираща се от днешна Гърция до Египет и Иран, като достига и до северна Индия.

Неговата империя, невиждана дотогава в западната част на света, дава началото на т.нар. Хеленистки период в историята, който продължава от смъртта на Александър до началото на Римската империя. Благодарение на него гръцкото влияние се разпространява в източните части на Средиземноморието през следващите 1000 години. За това свидетелстват много текстове в региона от този период, написани на гръцки, включително и най-ранните версии на Новия завет.

Римляните разрушават палата през 148 г. пр. н. е. и той е ограбван многократно в следващите години.

Възстановяването на родното място на една от най-значимите империи по тези земи е трудна задача, отнела на гръцкото правителство 16 години и около 20 милиона евро помощ от ЕС.

Възстановяването включва разкопаване, за да се разкрие сградата и описване и запазване на намерените артефакти. Възстановени са 1400 квадратни метра мозайка, мраморни подове и някои колони, като е запазен оригиналният вид на руините.

„Важността на такива монументи надхвърля границите на страната. Ние, като пазители на това безценно културно наследство трябва да го опазим, да подчертаем значимостта му.“ казва Митцотакис.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари