Румънската църква приема все повече молдовски свещеници

26 апр. 2024, 17:17
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Румънската православна църква обяви, че ще приема свещеници, които напускат молдовската църква. Те правят това и се присъединяват къ, румънската поради връзка с руската православна църква.

Спорове относно принадлежността на молдовската православна общност, която представлява около 90 % от жителите на страната, се разгорещяват все повече.

Самите миряни също са раздвоени, тъй като в страната има две църкви, които не са автокефални, а са подчинени на руската и румънската патриаршии.

Над 60 свещеници от свързаната с Москва църква сменят страната от миналатаа година насам, като Румънската църква се асоциира все повече с стремежа на Молдова да се присъедини към Европейския съюз до 2030 г.

Много по-голямата, подчинена на русия Епархия избра да запази връзките си с Москва, след като отбеляза, че подкрепата на Руската патриаршия за войната на Кремъл в Украйна уронва престижа и намалява популярността ѝ.

„Феноменът за откъсване от Молдовската епархия, директно свързан с Московската патриаршия, ще продължи да се разпространява.“ казва говорителят на Румънската православна църква за радио „Свободна Европа“.

Според него, свещениците разбират, че бъдещето на Молдова е с Европа и Румъния, затова се случва това, а те ще продължат да приемат молдовски свещеници и да откриват нови църкви.

Молдова е независима държава между Украйна и Румъния, като територията ѝ е бил част както от СССР, така и от Румъния.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари