Русиягейт: Европейският парламент ще сваля депутатски имунитети

25 апр. 2024, 16:12
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Европейския парламент очаква националните власти на страните-членки да предоставят информация, която да доведе до сваляне на имунитета на депутати, във връзка с приемането на пари от Кремъл за разпространяване на руска пропаганда в Европа от страна на европейски депутати. Това каза Роберта Метсола, президент на парламента.

Властите в Белгия, седалището на парламента, започнаха разследване по тази тема, след като чешките власти предупредиха за пропагандни операции в парламента още през март

„Очакваме да получим информация от националните власти, защото това ще изисква сваляне на имунитета…Разследването, което трябва да осъществим, е като други, които сме осъществявали в миналото и ще изисква участие от страна на националните власти и ако получим такова, ще си свършим работата.“ Каза Метсола.

Само след по-малко от два месеца ще се състоят изборите за 720 членове на парламента, а страховете, че кремълски проксита се опитват да манипулират демократичния вот, се засилват.

Разследването е наречено „Русиягейт“ и е вторият скандал свързан с приемане на подкупи, който разтърси ЕП. През декември 2022 г. няколко настоящи и бивши депутати бяха обвинени, че са получавали подкупи от Катар, Мароко и Мавритания, за да лобират за интересите на тези страни в парламента.

Метсола иска и да затегне етичните правила и правилата за депутатите, касаещи приемането на подаръци, пътувания, плащани от трети страни, втора работа и период на изчакване, след като напуснат постовете си. По-строгите регулации ще трябва се подложат на гласуване, преди да бъдат имплементирани.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари