Руската полиция арестува журналисти, които отразяват протест

4 фев. 2024, 11:53
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руската полиция задържа група от 20 международни журналисти, които отразяват протест на съпругите на мъже, мобилизирани за войната в Украйна.

Жените организират протести пред Кремъл в продължение на седмици, без да бъдат спирани от властите.

Журналистите записват жените, които настояват партньорите им да бъдат върнати вкъщи, а на видео се вижда как полицията води журналистите към полицейски автомобили.

Протестите срещу мобилизацията продължават около седмица.

Задържаният журналист на Асошиейтед прес разказва, че на протеста има около 40 души и се излъчва на живо.

„Ние сме тук като жени, които имат нужда от съпрузите си“ казва една от жените. Те обещават, че ще проявят креативност, ако протестът им бъде прекратен.

Темата е чувствителна за Кремъл, особено при предстоящите през март избори, но точно тези протестиращи, за разлика от други, са оставени на мира, а полицията арестува само мъже.

Една от жените казва, че целта на протеста е и да покажат на хората, които си живеят нормално от началото на войната в Украйна, че „има и друга част от обществото, която страда през цялото време.“

Според администрацията на Путин. 244 хиляди от общо 617 хиляди войски в Украйна са мобилизирани, а когато беше обявена мобилизация през 2022, стотици хиляди мъже избягаха от страната.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари