Наистина ли насекомите са привлечени от светлината

3 фев. 2024, 14:07
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Концепцията, че насекомите се привличат от светлината отдавна е наложена в популярната култура и ни звучи „естествено“ че ярката светлина неизменно ги кара да се приближават към нея.

Според науката, това не е точно така.

Оказва се, че насекомите изобщо не са привлечени от светлината. Това, което се случва, е че изкуствената светлина нощем обърква механизма, по който насекомите се ориентират накъде да летят. Поради това, че „не знаят“ какво се случва, наблюдаваме объркано летене около улични или други външни лампи.

„Насекомите имат проблем с навигацията.“ казва биологът Тайсън Хедрик. „Те са свикнали да използват светлината, за да знаят в коя посока се намира горе.“

Ново проучване установява, че насекомите не летят срещу светлината, а се обръщат така, че тя да е насочена към гърбовете им, тоест, да им е „отгоре“.

Това би имало смисъл ако слънцето е единствения източник на светлина, защото то е високо в небето. Но при наличие на множество силни светлини на земята, насекомите се объркват и се опитват да оставят новият източник на светлина зад гърба си. В резултат се получава обикалянето около крушката, което всички сме виждали.

За проучването, изследователи поставят миниатюрни сензори на молци и видни кончета в лабораторни условия, след което ги заснемат на видео и проследяват движението на сензорите.

Така установяват, че насекомите могат да летят до безкрайност около крушка, като винаги оставят светлината в гръб. Установява се, че някои насекоми ще „катастрофират“ ако го осветим с фенерче, чиято светлина е насочена надолу.

„Милиони години насекомите са се ориентирали, усещайки, че небето е светло, а земята – тъмна, докато хората не изобретили изкуствената светлина.“ казва ентомологът Авалон Оуенс.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари