Рюте е напът да оглави НАТО, Унгария премахва ветото

19 юни 2024, 14:49
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Унгария премахна ветото и Марк Рюте, бившият нидерландски премиер, може стане генерален секретар на НАТО. Това става след като той подписва изявление, адресирано до Орбан, че няма да принуждава Унгария да участва в предоставянето на помощ на Украйна.

Това беше едно от големите препятствия пред Рюте, а и ще даде възможност НАТО да покаже единството си в подкрепата за Украйна.

По време на среща от миналата седмица, настоящият генерален-секретар Йенс Столтенберг се разбра с Орбан Унгария да не пречи на НАТО да подпомага Украйна. Така, Унгария вече няма задължение да предоставя персонал или фондове в общите усилия, но за премахване на ветото се търсеше и официалното съгласие на Рюте.

Според правилата на НАТО, всички решения се взимат с консенсус между 32-те страни членки и така всяка държава може едностранно да блокира решенията, независимо от единството на останалите.

Очаква се Столтенберг да освободи поста през октомври, така че Орбан смята, че е нужно „споразумението да издържи теста на времето“. Той публикува и писмото на Рюте, ден след срещата със Столтенберг .

Рюте казва: „…в качеството си на вероятен бъдещ генерален секретар на НАТО, ще подкрепя напълно решенията от разговора между вас [Виктор Обран] и Йенс Столтенберг.“

„Премиерът Марк Рюте потвърди, че напълно подкрепя тази сделка и ще продължи да я подкрепя, ако стане следващият генерален секрета на НАТО. В светлината на това обещание, Унгария е готова да подкрепя Премиера Рюте за Генерален секретар на НАТО.“ Написа Орбан в Екс.

Работата на генералния секретар на НАТО е да организира срещи и да осъществява дипломатически консултации между отделните страни, за да се спазят принципите на единодушие.

Рюте е предпочитаният кандидат за поста, а последното предизвикателството пред поемането на длъжността е възможната кандидатура на румънския президент Клаус Йоханис, който завършва мандата си скоро.

Мандатът на Столтенберг беше удължен неколкократно, а последните преговори за негов наследник от 2023 г. не доведоха до успех.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари