Стратегическо партньорство между Русия и Северна Корея

19 юни 2024, 12:48
,
Vladimir Putin and Kim Jong Un
 Автор: AleksM
Прочетена:

Руският президент Владимир Путин благодари на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за неговата „непоколебима подкрепа“ за инвазията в Украйна. По време на среща на върха между двамата в Пхенян. Двамата подписаха споразумение за стратегическо партньорство между Русия и Северна Корея, с важни последици за сигурността на Запада.

Според руската агенция ТАСС, в началото на срещата в къщата за гости Кумсусан в севернокорейската столица, двамата лидери ще обсъдят „нов документ“, който ще послужи като основа за „дългосрочни“ двустранни отношения.

„Русия оценява последователната и непоколебима подкрепа на КНДР (официалното име на Северна Корея) за руската политика, включително тази по отношение на Украйна“, каза Путин.

Лидерът на Кремъл похвали „значителния напредък“, постигнат в сътрудничеството между двете страни, след предишната среща на върха, проведена между тях на руска територия. И изрази увереността си, че преговорите в сряда, в Пхенян „ще бъдат продуктивни“.

Той също така каза, че Москва „се бори срещу десетилетия на империалистическа политика, налагана от Съединените щати“, и подчерта, че отношенията между Русия и Северна Корея „се основават на равенство и взаимно уважение“, според речта му на срещата, предадена от ТАСС.

Путин също покани Ким да пътува до Москва за следващата среща на върха между двете страни и изрази своето „възхищение“ от „трансформацията“, преживяна от севернокорейската столица през последните 24 години.

Руският лидер направи последното си официално посещение през юли 2000 г. на историческо пътуване, по време на което се срещна с бащата на настоящия севернокорейски диктатор Ким Чен Ир.

В допълнение към новото споразумение за стратегическо партньорство, се очаква двамата лидери да подпечатат създаването на „реципрочна система за търговия и плащане“, която ще им позволи да заобикалят санкциите, наложени на двете страни от международната общност, пише в статия, публикувана от севернокорейския вестник Rodong.

Много анализатори смятат, че пътуването на Путин, до Виетнам за двудневно посещение, може да послужи за задълбочаване на военните връзки, след споразумението в тази област, което той и Ким подписаха на среща на върха миналата година, в руския регион Амур.

Източник: La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари