САЩ праща конфискувани ирански оръжия към Украйна

10 апр. 2024, 17:14
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

САЩ прехвърля на Украйна хиляди автоматични оръжия, снайпери, ракетни установки и стотици хиляди боеприпаси, конфискувани от Иран. Това става миналата седмица, а от Централното командване на САЩ (ЦЕНТКОМ) го обявиха сега.

Украйна изпитва недостиг на оръжия и муниции за фронта, а докато Конгресът бави одобрението за предвидения пакет помощ, се налага да се намират оригинални начини за доставки на нужните боеприпаси.

Според ЦЕНТКОМ, прехвърлените единици са достатъчно, за да екипират една украинска бригада – около 4 хиляди души – с малки оръжия.

„Тези оръжия ще помогнат на Украйна да се защитава срещу руската инвазия.“ казва ЦЕНТКОМ в изявление.

Мунициите са иззети от американската армия и нейните съюзници „от 4 различни преминаващи съда, без ясна държавна принадлежност, между 22 май 2021 г. и 13 февруари 2023 г.“. Американското правителство обаче няма законово право на собственост върху тези оръжия и то е придобито по съответните протоколи през декември миналата година.

САЩ не за първи път предава конфискувано иранско оръжие на Украйна. През миналия октомври, към Украйна се отправиха около един милион боеприпаси, иззети преди това.

За последната година, американският флот конфискува хиляди ирански оръжия и над един милион муниции от различни плавателни съдове, които Иран ползва за транспорт към хутите в Йемен. Операциите са извършвани по-често от американски партньори в региона, а съдовете нямат регистрация, но са заловени и обискирани по добре познати контрабандни маршрути.

Администрацията на САЩ активно работи за придобиване на законово право на собственост над тези оръжията, които са на склад в Близкия изток, за да може легално да ги прати на Украйна.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари