След европейските избори: още няма яснота относно най-важните позиции

18 юни 2024, 16:02
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Въпреки надеждите, че трите най-съществени позиции в ЕС може да се договорят, все още няма яснота по темата, а срещата между лидерите завърши без решение.

Това беше първа среща на лидерите след изборите, на която се очакваше те да постигнат съгласие относно кой да бъде Президент на ЕК, Президент на Европейския Съвет и Висш представител по външна политика – трите най-важни позиции в Брюксел.

Настоящият президент на Съвета, Шарл Мишел, каза пред репортери, че „няма съгласие“, но въпреки това лидерите много ясно разбират нуждата такова да бъде постигнато до края на юни.

„Трябва да работят много усилено, за да са сигурни, че ще има съгласие.“ каза Мишел.

Урсула фон дер Лайен, досегашният президент на ЕК се прицелваше във втори мандат и въпреки че подкрепата за нея отслабна, тя все още е водещият кандидат за тази позиция. Антонио Коста изпъква като най-вероятен кандидат за поста президент на Европейския Съвет, а за представител по външна политика на преден план излиза Кая Калас, естонският премиер.

Малко по-рано, ЕНП, най-голямата група в ЕС обяви, че е възможна подялба на мандата на президента на Европейския съвет между ЕНП и Социалистите и демократи, които са следващата най-голяма група, но засега не е ясно дали тази възможност ще се обсъжда сериозно.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари