Спортният арбитражен съд отхвърли молбата на транс състезателката по плуване Лиа Томас

13 юни 2024, 18:43
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Транс спортистът Лиа Томас, която през 2022 г. спечели национална титла в САЩ в категория жени, не получи разрешение да се състезава в елитните състезания с жени, включително и Олимпийските игри през лятото. Това е решение на Спортния арбитражен съд, който отсъди, че тя няма основание да оспорва правилата на Световния регулатор на плувните спортове.

През януари Томас внася възражение срещам решението на регулатора да не допуска транс спортисти да се състезават в елитните състезания за жени във всички плувни спортове.

Според политиката, транс жени, тоест, мъже претърпели промяна на пола, ще могат да се състезават в категория жени само ако са извършили транзицията преди да са били на възраст 12 години или преди да достигнат втората фаза на пубертета спрямо класификацията на Танер.

Световният регулатор на плувните спортове каза, че това решение е „голяма стъпка напред в усилията да защитим женския спорт“.

Според тричленния състав на арбитражния съд, Томас „за момента“ не може да участва в международни състезания, а може да участва само в състезания в САЩ, които обаче не се считат за елитни. Съдът също напомни, че държавните федерации не могат да отменят решения на Световния регулатор.

Томас е първият транс спортист, който печели титла, но в събитие, което е извън обхвата на Световния регулатор на плувните спортове

По-късно, Световният регулатор промени политиката си, за да ограничи транс жените,  като създаде и отделна категория за транс спортисти.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари