Московската борса спря да търгува с долари и евро след новите санкции

14 юни 2024, 19:01
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Новите санкции, които САЩ наложи на Русия, доведоха до спиране на търгуването на долари и евро на московската борса или MOEX.

MOEX и Руската централна банка обявиха това в сряда, веднага след като САЩ обявиха новите санкции.

„Поради въвеждането на ограничителни мерки от страна на САЩ срещу Московската борсова група, търговията и сделките с различни инструменти в щатски долари и евро се прекратяват.“ се казва в изявлението.

Това значи, че банки, бизнеси и инвеститори няма да могат да търгуват в никоя валута по централен курс на съответната. Вместо това, ще се търгува по метод директно между две институции. Данните от тези сделки ще помогнат на Централната банка да определи официален курс на валутите.

Част от руските спестявания са в долари и евро, имайки предвид някои кризи на рублата, а Централната банка обърна внимание, че тези активи са в безопасност.

„Компании и физически лица могат да продължат да купуват и продават американски долари и евро чрез руските банки. Всички фондове в долари и евро в сметките, както и депозитите на гражданите и бизнесите ще останат в безопасност.“ се казва още в изявлението.

Поради по-интензивен обмен с Китай, както и при задълбочаващи се политическите връзки между двете страни, китайският юан задминава долара и е най-търгуваната валута, с 53.6 % от общата търговия в чужда валута за MOEX.

Обменът долар-рубла на MOEX е 1 милиард рубли на ден, евро-рубла е около 300 милиона рубли, а обменът юан-рубла достига до 8 милиарда рубли.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари