Зеленски призова за помощ за защита на енергийната инфраструктура

12 юни 2024, 15:40
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Украинският президент Зеленски призова за помощ с въздушната отбрана с цел отблъскване на руските атаки над енергийната инфраструктура на страната.

Това стана на конференцията за възстановяване на Украйна, която се проведе в Берлин, а президентът търси краткосрочна подкрепа за възстановяване на унищожената от Русия енергийна мрежа, както и дългосрочни инвестиции в същата.

Освен тази конференция, Зеленски се очаква да посети и срещата на Г7 в Италия по-късно през седмицата.

В Берлин се събраха над 2000 души, политици, представители на бизнеса и др., които обсъдиха подкрепата за усилията по възстановяване на страната.

Интензивните атаки над украинската енергийна мрежа в последните седмици водят до прекъсване на електричеството в цялата страна и Зеленски призова за навременна помощ.

Според него е унищожен капацитет за производство на 9 гигавата електричество. През миналата зима, максималното потребление в страната достига до 18 гигавата, а енергийната инфраструктура е сред основните цели на Путин, смята Зеленски.

Отвъд непосредствените проблеми, чуждите инвестиции ще са от полза за всички, тъй като ще помогнат за изграждане на капацитет за ВЕИ.

Според президента Зеленски, подобни инвестиции ще създадат работни места и то не само в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц смята, че възстановяването на Украйна ще изисква инвестиция от почти 500 милиарда през следващите 10 години.

Той напомни и че неизползваната енергия на Украйна се изнася за ЕС, така че е очевидно, че възстановеното на страната ще е от полза за всички партньори.

Шолц също обърна внимание и на подсилването на отбраната на Украйна, напомняйки че „най-доброто възстановяване е това, което не трябва да се случва“.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари