Точка на обръщане за Амазония: когато гората стане савана

15 фев. 2024, 12:32
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Според ново проучване, 50 % от амазонката джунгла е застрашена от изчезване, а гората наближава точка на обръщане – явление, което ще промени фундаментално и необратимо облика на региона. Ако достигнем до тази точка, Амазония ще се превърне в савана и това ще има последици за климата, каквито вероятно не можем да прогнозираме.

Към 2050 г. около 47 % от гората ще бъде сериозно застрашена  от повишаващи се температури, суша, обезлесяване и пожари.

Югоизточната Амазонска гора в Бразилия вече не е резервоар за въглероден диоксид, а е източник, тоест, емисиите въглероден диоксид, който се излъчва са повече, отколкото гората може да усвои при развитието си.

Според Борис Сакчевски, от Института по климатични изследвания в Потсдам, откъдето е и проучването „настоящият човешки натиск е прекалено голям за региона, за да се запази дъждовната гора в дългосрочен план.“

Гората повишава влажността на въздуха, което води до по-чест валеж. В зоните, където има най-съществено обезлесяване, този процес е затруднен, което намалява валежа и така гората постепенно „изсъхва“ и се приближава до точката на обръщане.

Счита се, че точките на обръщане на различни елементи от климатичната система биха имали домино ефект върху хората и екосистемите, тъй като никой не знае дали и как могат да бъдат спрени, нито кога точно ще се случат.

Стопяването на големите ледници в Гренландия например е подобна точка на обръщане, защото след като веднъж ледовете се стопят, те няма да могат да се върнат към първоначалното си състояние в рамките на стотици, може би хиляди години.

Намаляването на амазонката гора е такава точка. Ако достатъчно от нея загине, това ще доведе до необратими промени в региона и евентуално превръщане в савана.

Влажността на въздуха, поддържана от гората има критично значение за южноамериканския мусон и ще определи режима на валежите на целия континент.

Същевременно, гората задържа еквивалент на емисиите излъчени от хората за период от около15-20 години. Освобождаването на този въглероден диоксид при изчезването на гората, значително ще увеличи глобалното затопляне.

Изключително важни за гората са глобалното затопляне, годишния валеж, интензивността на сезонните валежи, продължителността на сухия сезон и общото обезлесяване. За всеки от тези елементи, изследователи предлагат безопасни граници, спазването на които ще гарантира, че Амазония няма да достигне точката на обръщане.

Например, нужно е в гората да има между 1000  и 1800 мм годишен валеж, за да съществува тя като такава, а частите от гората, които вече са разрушени, рядко се възстановяват в предишния си вид.

Изследователите признават, че точките на обръщане са комплексни явления и е трудно да бъдат изследвани в детайли, но има нещо, което е много ясно разбираемо за всички: гората трябва да оцелее. А за това са нужни общите усилия на всички.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари