Дилъри на кокаин в битка за Брюксел

16 фев. 2024, 12:44
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Рекордно количество кокаин е задържано в Европа от началото на годината, враждуващи въоръжени групи стигат до стрелба в битката си за територия, полицията ежедневно арестува дилъри и това се случва не къде да е, а в сърцето на европейската столица Брюксел.

„Изправени сме срещу подобна на мафия организация.“ смята Жан Спине, кмет на брюкселското предградие Сен Жил, където по-рано тази седмица беше убит човек във войната между дилърите.

С увеличаването на употреба на наркотици в страната и общоизвестният факт, че пристанище Антверпен е един от основните пътища, по които латиноамериканският кокаин достига Европа, ситуацията с разпространението на наркотика и враждата между дилърите става все по-напрегната.

Ежедневно полицията осъществява арести, иззема наркотици или пари, а властите приемат тези проблеми много сериозно.

През 2023 г., седем души са убити и 131 са ранени, в събития, свързани с вражди между наркодилъри, а около 25 % от полицейските разледявания в цялата страна са свързани с наркотици.

Нужни са спешни мерки за справяне с подобна криминална организация, защото тя е свързана и с албански криминални контингенти, както и с тези от френския град Марсилия, тоест преминава национални граници.

Правосъдният министър на Белгия е убеден, че полицията и съдебната система могат да се справят с този проблем, търсейки решения на всички нива, за да се разкъса престъпната мрежа.

Предградието Сен Жил се счита са по-беден район, въпреки централното си разположение, което го прави един от предпочитаните локации за дилъри, наркозависими и любители. Местните банди не се впечатляват от намесата на полицията и просто се връщат, след като властите си тръгнат, разказват жители на квартала, които остават с усещането, че властите не вършат абсолютно нищо, за да променят ситуацията.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари